Çocuklarda sorumluluk bilinci
Okullar açıldı, haftalar geçti ve ailelerde ders yaptırma telaşı devam ediyor. Her ne kadar birçok öğrenci ödevlerini yapma konusunda sorumlu davransa da bazı öğrenciler de bu konuda oldukça isteksiz olmakta hatta ödev konusunda ailelere aykırı davranabiliyor.

Aileler için oldukça önemli olan bu konuda İstanbul ve Antalya’da Uzman Klinik Psikolog, Aile ve Çift Terapisti olarak hizmet veren Ramazan Uslu şu açıklamalarda bulundu: “Aileler çocuklarının başarılı olmasını istiyorlar, bunu önemsiyorlar. Ancak açık bir gerçek var ki, başarı ancak, çocuk ister ve bu konuda adım atarsa gelebilmektedir. Yoksa aile istiyor diye, bir çocuk başarılı olamamaktadır. Kısa süreli başarı görülse de uzun dönemde başarısızlık kaçınılmaz oluyor. Bunun nedeni, çocukta sorumluluk bilincinin gelişmemesidir.”
‘Sorumluluk bilincinin’ kişilik gelişiminin çekirdeğini oluşturduğunu ifade eden psikolog Uslu sözlerini şöyle sürdürdü; “Aileler ödev konusunda, yükümlülüğün çocukta olduğunu unuturcasına, sanki kendi görevleriymişçesine ısrarcı davrandıklarında, çocuk dışarıdan hareketle eyleme geçen, kendi içsel yönelimini yani iradesini, kullanamayan bir duruma düşmektedir. Özellikle ilkokulun birinci sınıfında aileler, çocuklarının dersleriyle, ödevleriyle ilgilenecekler elbette. Onlara destek olacaklar ve rehberlik edecekler. Ancak dikkat etmeleri gereken nokta, çocuklarının önüne geçmemek, onların yerine yapmamak olmalı.”
Ders çalışmak istemeyen, ilgilenmeyen çocuklarla ilgili olarak Psikolog Uslu şunları söyledi: “Bir çocuk ders çalışmak istemiyorsa, bir ebeveyn ona ‘hadi dersini yap, hadi otur!’ vs demek yerine, ‘çocuğu yeni şeyler öğrenmekten alıkoyan engeller neler’, ‘çocuğumu sorumlu davranmaya nasıl yönlendirebilirim’ diye düşünmeli. Çocuğuna rehberlik yapmalıdır.